Sök på sidan
Logga in
Formulär för kontakt med styrelsen

Avfallshantering & återvinning

Avfallshantering

Som föreningsmedlem har vi ett gemensamt ansvar för att avfallshanteringen fungerar ordentligt - felhanteringar orsakar inte bara störningar i möjligheten att avfallshantera utan innebär avsevärda extrakostnader för föreningen som i slutändan kan leda till höjda avgifter.

Hushållssopor ska förslutas ordentligt innan de slängs. Hushållssopor slängs i nedkasten till sopsugen. Nedkast finns på innergården. På Spinnerigatan finns ett återvinningsrum för övriga sopor. Sortera alltid efter uppsatta skyltar, då felsortering leder till ökade kostnader. Grovsopor, och annat som det inte finns avsedda kärl för, transporterar du själv till miljö- eller återvinningsstation (se alternativ längre ner på denna sidan).

Ställ inte din soppåse i trapphuset i väntan på att kastas - utöver otrevlig odör kan det också innebära brandfara och locka till sig skadedjur.

Installation av avfallskvarn är inte tillåtet.

Hushållsavfall

På innergården hittar du 5 stycken sopsugar - 4 st för restavfall och 1 st för matavfall. De är väl markerade så att det är enkelt för dig att sortera rätt!

Restavfall: Vanliga soppåsar slänger du i solinkast med grå markering där det står Restavfall. Exempel på restavfall är: köttben, kuvert, dokument, hygienartiklar, dammsugarpåsar, cigarettfimpar, snus, kattsand, krukväxter.

Matavfall: Matavfallspåsar slänger du i sopinkast med röd markering där det står Matavfall. Exempel på matavfall är: råa eller tillagade matrester av till ex grönsaker, frukt, fisk, fågel, kött, ägg och mjöl, skal från frukt och grönsaker, bröd, kex, kakor, bullar, choklad och annat godis. Du kan dessutom slänga ofärgat hushållspapper, kaffesump, kaffefilter och tepåsar här.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ANVÄNDER SOPSUGARNA PÅ INNERGÅRDEN!! Du får absolut inte slänga stora pappersförpackningar (t ex pizzakartonger eller lådvinskartonger), frigolit, pärmar, stekpannor, glas eller föremål längre än 30 cm i sopnedkasten. Allt som slängs ska enkelt gå in i sopinkastet.

Upplåsning av sopsugar

Det finns två sätt att låsa upp sopsugarna:

 1. Taggar För sopsugarna använder du den lite större, gröna taggen. Om den slutar fungera kan du beställa en ny enligt instruktioner på sidan som heter Koder, nycklar och taggar (du måste vara inloggad på hemsidan för att den ska synas)
 2. Din NFC-utrustade smartmobil- eller klocka.
  För att använda din smartpryl behöver du först aktivera NFC på den - t ex genom att aktivera Apple Pay / Google Pay och sen lägga mobilen / smartklockan mot fältet där du vanligtvis blippar din tagg. Tips är att hålla mobilen / klockan nära området och förflytta den horisontellt till NFC-chippet får kontakt med sopsugens läsare.

Miljörum / Återvinningsrum

På Spinnerigatan hittar du föreningens miljörum. Där finns kärl för:

 • papp/kartong
 • pappersförpackningar
 • papper/tidningar
 • plast
 • metall
 • färgat och ofärgat glas
 • elektronik
 • glödlampor
 • batterier

Viktigt att tänka på i miljörummet: var noga med att följa skyltar som talar om vad som ska sorteras var samt att alltid vika ihop kartonger etc. så att de tar så lite plats som möjligt.

Matavfallspåsar

Matavfallspåsar hämtar du på Returpunkten, Landsvägen 62 (ca 3 min promenad).

Returpunkten

Om det är fullt i miljörummet kan du gå 3 minuter bort till Returpunkten som har utmärkta återvinningsmöjligheter och även möjlighet att använda snickarbänk och symaskiner. Du kan också lämna mindre saker som du inte längre vill ha (eller hämta något du tycker om som någon annan lämnat in!). Läs mer om Returpunkten här.

Returpunkten
Landsvägen 62

Öppettider:
Mån-Fre: 11-19 (Lunchstängt 14.30-15)
Lör-Sön: 11-16

*

Andra återvinningsmöjligheter

Här hittar du information om andra återvinningsmöjligheter med större anläggningar i norra Storstockholm.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.